söndag 28 oktober 2012

I.P.W (?) på fat

Vi är ju inne i bretträsket på Sveriges Bryggradio så jag tänkte berätta lite om en brygd och hur den gjordes.

Hur var det nu?
Under intervjun med Chad Yakobson talade vi om benämningar på öl med 100% brettanomycesjäsning. Inte lager och inte ale. Vi landade att man kan kalla dem "wilds", fast jag tror den svenska översättningen till "vildar" inte är så lyckad. Det har ju varit lite debatter kring engelska och svenska benämningar, jag har i ärlighetens namn inte riktigt koll på vad som är korrekt.
Hur som helst, jag väljer att kalla min senaste brygd för India Pale Wild, är det ok?
.
Bra. Den jag har satt på fat nyligen är alltså ett 100% Brettanomycesjäst öl. Brettanomycesvalet föll på den tillfälliga Brettanomyces Bruxellensis Trois WLP 644 från White Labs, en omtalade jäst med utmärkta kvaliteter att primär jäsa med. Snabb som en alejäst, förkulturer på brettanomyces brukar ta 7-10dagar då brett arbetar sakta. Men denna tog av i raketfart och detsamma i jäsningen av själva ölet, tror det jäste ut på 10-14dagar. Hela idéen till denna brygd är hämtad från The Mad Fermentationist och det länkade receptet, mycket bra artikel. Den har 0 teoretiska IBU efter lite nyfikenhet och inspiration från Maarten Vanwildemeersch på Slottskällans Bryggeri och deras Zero.
Chad nämnde i vår intervju, men även i tidigare intervjuer, att brettanomyces kan ge humlen i ölet spännande smaker så därav föll valet på en I.P.A som förlaga. Men jag fick inte i huvudet ihop smakupplevelsen från brett med en tung beska. Lösning = lägre IBU givetvis. Hur lågt? Jättelågt, 0.
Receptet ser ut som följer för 20liter:
4,5kg Weyermann Pale alemalt
0,5kg Weyermann Wheatmalt
0,3kg Munich
0,3kg Syramalt

I whirlpool, 0min.
50g Cascade
50g Simcoe

Torrhumle
56g Falconers Flight 7 C's (humlemix från USA med C-humlesorterna) 5dagar
30g Simcoe 3dagar

Jäst:
1,3liters förkultur på White Labs Brettanomyces Bruxellensis Trois WLP644

EBC: 8,2
IBU: 0
OG: 1066
FG: 1010
ABV: 7.4%

Resultatet blev mycket intressant. Givetvis är humlen dominerande just nu, mycket tropiska och fruktiga aromer. Tyvärr någon dragning åt tvättmedel, tror det kan vara Simcoe som spökar lite, känner igen det från tidigare brygder med Simcoe från samma påse. Någon typisk brettkaraktär (hästfilt osv) hittar jag inte. Jag gillar beskan på den. Ja, det är ju 0 teoretiska IBU men den "upplevda beskan" man talar märks definitivt. Men väldigt rund och inte alls jobbig. Den avtar väldigt kort efter man svalt en klunk, kvar har man endast lite beska men mycket smak av humlen. Simcoen är dock inte så inte så angenäm, lite tvättmedel även smakmässigt. Trots gelatin i fatet har den mycket disig ännu, men det lär ju lägga sig. Men jag tycker det ska bli spännande att se hur denna öl utvecklas och att se var bretten tar humlen med tiden. Vad jag skulle ändra/justera om jag brygger den igen är humlevalet, se till att det är bra och färsk humle. Falconers Flight 7 C's för er som inte vet, är en humlemix framtagen av Hop Union som alternativ till de populära fruktiga högalfasorterna. Den humle jag använt kan vara lite gammal och trött nu dock.
Så var det med det.
Ajöken!


torsdag 25 oktober 2012

Efter sändning

Jaha, då var det färdigt! Vi har lärt känna en av ölvärldens pionjärer. Chad Yakobson från Crooked Stave gav oss mycket att fundera över. Är brettanomyces framtiden? Kommer vi att se slutet på oxiderad öl? Ja, att brettbryggning är intressant ur många aspekter står klart. Stämningen i studion efter sändning är eftertänksam men full av inspiration och helt lyrisk! Vi är övertygade om att brettanomyces kommer bli framtiden inom ölbryggning! Tack till Chad för en fantastisk intervju!
Fortsätt hemma i stugorna att utveckla era WILDS!

Sveriges Bryggradiobloggen är född!

Håll i hatten, kära lyssnare! SBR har nu gjort som många andra skaffat sig en blogg. Varför har vi då skapat en blogg? För att alla andra gör det. Nää, för att här kan vi dokumentera alla tokiga äventyr vi är ute på när vi inte sitter och snackar/dricker/lever öl i studion. Men här kan ni lyssnare också bidra med tankar och kommentarer som kan hjälpa oss att bli ännu bättre. 

Ikväll sänder vi, Woohoo! Med oss via Skype har vi Brettanomycesninjan Chad Yakobson, mannen bakom Crooked Stave. Det är om honom och hans bryggeri alla snackar i det stora landet över pölen. Ölen från Crooked Stave är lurig att få tag i men vår käre polare Balder från Ölrådet lyckades sniffa rätt på ett par pavor och fick hit dem för oss att prova. Vi har provat en och jisses, Chad och hans Crooked Stave kan Brettanomyces.













Vi hörs ikväll 18:30!