söndag 30 december 2012

Plåsterbryggeriet

Jag uppskattar verkligen när hembryggare lägger energi på det visuella när det gäller sina kreationer, etiketter, loggor, namn etc. Då det ofta är kreativa lirare i denna hobby så stöter man ofta på bra grejer. Jag fick denna flaska nyligen från Magnus och Plåsterbryggeriet och blev sådär väldigt glad. Kolla så vacker skapelse!
Jag vet inte så mycket om denna pjäs med det magnifika namnet Sweet Wild of Mine. Jag kan dock gissa mig till att det rör sig om en wild beer...
Drycken är lätt disig med kraftigt skum. Doften drar åt pomerans, kryddigt nejlika, aningen banan. Det påminner om nån kommersiell jästdoft, men kan inte placera den, kan det vara La Chouffe? Men den är mer saisonlik, kanske Saison Dupont?

Det första som slår mig när jag dricker är munkänslan, väldigt rund och len. En väl avvägd kryddighet. Den känns därmed väldigt elegant och helt i balans. Det brukar jag tycka vara en svår del i receptformulering annars, att få komponenterna i balans. Jag tenderar ofta att lägga fokus på nån smakkomponent och ibland missa helheten. Men det gör inte Magnus här! Sweet Wild of Mine är komplex, intressant och drickvänlig. Jag hittar inte så mycket av brettanomyceskaraktär i ölet, som jag gissar att den innehåller och jag tror också det är White Labs nya brettsträng Bruxellensis Trois, som jag också provat och upplevde väldigt neutral i smaken.
Kanske är det saisonkaraktären som får en att vilja ha den ännu torrare?
Tack som tusan för ölen, Magnus, den var grym! Återkom gärna med hur du bryggt denna, jag är jävligt nyfiken!

fredag 28 december 2012

Update #2 Spontan Angel Spit

Snabb update på projekt Angel Spit, spontanjäst Sour Wild.
Nja, nu kan jag inte kalla den 100% spontan längre. Jag har tillsatt bottensatsen från en Liefmans Goudenband samt några mindre doser av hemliga surexperiment*. SG ligger nu på 1008 och smaken är bra, sur, de "rätta lambiksmakerna" men behöver lite mer syra. Så det verkar lovande!

*edit: Även bottensatsen från en De Dolle Special Oerbier Reserva 2010

Vacker/vedervärdig pellicle!

tisdag 18 december 2012

Ljuset i Vintermörkret, Öl.

Brutna lårbenshalsar, frostbitna kinder, rekordförseningar och fastfrusna bildörrar... Vi är framme vid årets sämsta årstid enligt oss på Sveriges Bryggradio.
Men det finns ljus i mörkret! Öl! Lås in dig och brygg öl, undvik alla faror!
Kraftiga och värmande öl kommer nu till sin rätt och det är kul att brygga dem!

När man sitter där hemma i soffan och tycker allt är kallt och det är för jobbigt att kriga sig igenom snö för att komma till puben, då är det rätt fint att kunna hälla upp en hembrygd skönhet att värma sig med. Så när man märker att det blir en snöig december är det dags att brygga. Jag gjorde idag ett Barley Wine i amerikansk stil. Denna stil har sitt ursprung i England men idag hittar vi den mest i USA och då blir det lite mer humle i profilen. Ganska mycket humle. Jag har hört debatter kring vad som är ett amerikanskt Barley Wine och en Imperial/Dubbel IPA. Viktigast bland skillnaderna är karamell- och specialmalterna. I BW är det inte ovanligt med både chokladmalt, Special B och andra karamellmalter med högre EBC och smakbidrag. Dessa skulle inte lämpa sig i en stiltypisk Imperial/Dubbel IPA, då detta öl ska vara torrare endast innehålla inslag av karamellmalter men domineras av humle. Så kort och gott, humlen ska vara mer framträdande i en D/I IPA medan maltbasen är kraftigare i ett BW även om detta öl kan innehålla mycket humle. Detta är givetvis gällande i stiltyperna och som alltid är vi hembryggare mycket friare än så!





Så! Recept "Little Doll":


6,7kg Maris Otter TF
900g maltextrakt
400g Socker
300g Crystal malt TF
285g Pale Crystal TF
100g Special B D
80g Pale Chocolate TF

Vid så stora maltbaser har jag ofta svårt att komma upp i planerat OG så jag har alltid några påsar ljust torrt malt att pytsa i i krislägen...

25g Magnum @ 60min
30g Columbus @ 60min
50g Chinook @ 0min
50g Centennial @ 0min
30g Columbus @ 0min


OG: 1100
FG: ?
EBC: 32
IBU: 64,5
ABV: ?