Men det finns ljus i mörkret! Öl! Lås in dig och brygg öl, undvik alla faror!
Kraftiga och värmande öl kommer nu till sin rätt och det är kul att brygga dem!
När man sitter där hemma i soffan och tycker allt är kallt och det är för jobbigt att kriga sig igenom snö för att komma till puben, då är det rätt fint att kunna hälla upp en hembrygd skönhet att värma sig med. Så när man märker att det blir en snöig december är det dags att brygga. Jag gjorde idag ett Barley Wine i amerikansk stil. Denna stil har sitt ursprung i England men idag hittar vi den mest i USA och då blir det lite mer humle i profilen. Ganska mycket humle. Jag har hört debatter kring vad som är ett amerikanskt Barley Wine och en Imperial/Dubbel IPA. Viktigast bland skillnaderna är karamell- och specialmalterna. I BW är det inte ovanligt med både chokladmalt, Special B och andra karamellmalter med högre EBC och smakbidrag. Dessa skulle inte lämpa sig i en stiltypisk Imperial/Dubbel IPA, då detta öl ska vara torrare endast innehålla inslag av karamellmalter men domineras av humle. Så kort och gott, humlen ska vara mer framträdande i en D/I IPA medan maltbasen är kraftigare i ett BW även om detta öl kan innehålla mycket humle. Detta är givetvis gällande i stiltyperna och som alltid är vi hembryggare mycket friare än så!
Så! Recept "Little Doll":
6,7kg Maris Otter TF
900g maltextrakt
400g Socker
300g Crystal malt TF
285g Pale Crystal TF
100g Special B D
80g Pale Chocolate TF
900g maltextrakt
400g Socker
300g Crystal malt TF
285g Pale Crystal TF
100g Special B D
80g Pale Chocolate TF
Vid så stora maltbaser har jag ofta svårt att komma upp i planerat OG så jag har alltid några påsar ljust torrt malt att pytsa i i krislägen...
25g Magnum @ 60min
30g Columbus @ 60min
50g Chinook @ 0min
50g Centennial @ 0min
30g Columbus @ 0min
30g Columbus @ 60min
50g Chinook @ 0min
50g Centennial @ 0min
30g Columbus @ 0min
OG: 1100
FG: ?
EBC: 32
IBU: 64,5
ABV: ?
Hur många liter bryggde du? I vilken temperatur mäskade du och hur länge? Hur länge kokade du? Vilken jäst?
SvaraRadera/Peter
Det blev bara 16liter, fick lite trubbel. Mäsk 66grader C, 1h, kok 1,5h, us-05
SvaraRaderaTrevligt! Ska själv brygga amerikanskt bw i mellandagarna... Hade varit kul att byta en flaska!
SvaraRaderaJa, klart vi ska! Kommer specs för ditt bw upp på bloggen?
SvaraRaderaYes, förr eller senare =)
RaderaSådär nu finns det recept m.m. uppe på bloggen:
Raderahttp://nerdbrewing.wordpress.com/instanceof-2-0-barley-wine/
Sweet! Hör av dig bara eller så ses vi nog på brygghuset ;) Ser riktigt mycket fram emot din Imp. stout också!
SvaraRaderaDet gör vi nog! Ja jag har inte smakat den nu efter jäsning, så jag är grymt nyfiken jag också!
RaderaHur har det gått med denna ölen? Omtappad eller flasktappad vid det här laget?
SvaraRadera/Peter
Jo, det har gått bra. En del står i fatet, en del i strupen och en del på flaska.
SvaraRaderaKan du inte lägga upp en liten smakrapport på bloggen? FG? Är lite nyfiken eftersom jag själv funderar på att brygga en barley wine.
Radera/Peter
Jo det gör jag gärna. Men hoppas det är ok att jag väntar till efter SM pga DKs rekommendation.
Radera